Ecografie

servicii medicale, gastroenterologie, imagistică medicală, neurochirurgie, chirurgie generală, analize laborator, neurologie, ecografie, clinici medicale, sănătate, diagnostic, tratament, consultații medicale, RMN, tomografie computerizată, ecografie abdominală, intervenții chirurgicale, specialiști medicali, testări medicale, investigații medicale

Servicii medicale disponibile in Centrul Medical ELIGON Bucuresti din sos. Fundeni nr. 163, Sector 2.
Programarile pot fi facute online sau telefonic la +4 077 173 2080 sau la +4 031 426 0611.

 

Ecografia abdominala

Ecografia este o tehnica medicala imagistica non-invaziva care utilizeaza valurile sonore pentru a produce imagini ale structurilor interne ale corpului, cu ajutorul carora medicul specialist identifica tesuturile si densitatea lor, fluidele si organele.  Ecografia permite deteminarea dimensiunilor, evaluarea structurii interne a organelor si evidentierea unor leziuni, pe baza imaginilor obtinute in timp real.

Ecografia abdominala este utilizata pentru evaluarea rinichilor, ficatului, veziculei biliare, conductelor biliare, pancreasului, splinei și aortei abdominale.  Ecografia abdominala este o investigatie medicala sigură, nedureroasa, neinvazivă și care nu utilizează radiații ionizante.  Această procedură nu necesită pregătire specială.

In cadrul Centrului Medical ELIGON ecografiile abdominale sunt efectuate de catre medici cu experiență si acreditați (avand competente pentru efectuarea investigatiilor de tip ultrasonografie) și care au fost instruiți cu privire la echipamentele de ultimă oră existente in centrul medical.

 

Cum functioneazã ecografia abdominala?

Ecografia utilizează unde de sunet de înaltă frecvență pentru a produce imagini ale țesuturilor, structurilor și fluxului sanguin al organismului.  Cu ajutorul unui transductor / sonda portabila și a unui gel special undele reflectate produc imagini pe monitorul ecografului.

Sonda portabila (transductorul) trimite unde sonore de inalta frecvență.  Atunci când sonda este așezata pe abdomen, undele sonore se deplasează prin piele și celelalte tesuturi catre organele abdominale.  Undele sonore se întorc la traductor care le recepționează si le transforma într-o imagine electronică a organelor.

Înainte de procedură, medicul va aplica pe piele un gel transparent, pe bază de apă.  Gelul are rolul de a permite sondei să se miște ușor peste piele si ajută la îndepărtarea aerului dintre piele și sonda.

 

De ce am nevoie de o ecografie abdominala?

Ecografia abdominală poate fi utilizată pentru a evalua dimensiunea și localizarea organelor și structurilor abdominale.  Ecografia abdominală poate fi utilizata pentru a verifica abdomenul pentru condiții cum ar fi:

  • Chisturi (colecții de lichide)
  • Abscese (colecții de puroi)
  • Blocaje
  • Infecţii

Dimensiunea aortei abdominale poate fi măsurată cu ajutorul unei ecografii abdominale.  De asemenea, pietrele în vezică biliară, rinichi și uretere pot fi vazute in cadrul acestei investigatii.

 

Atentie!

Anumiți factori pot interfera cu rezultatele unei ecografii abdominale.  Rezultatele sunt limitate, vizualizarea organelor putand fi dificila datorita factorilor normali/patologici existenti.

Rezultatele unei ecografii abdominale sunt influentate de: obezitate, aerocolie (balonare), materii fecale in intestine, stare postprandiala (colecist contractat), lipsa de lichid in vezica urinara.  Nu pot fi vizualizate organe cu continut aeric (aparat digestiv).

Examenul ecografic nu este o metoda de diagnosticare cu precizie de 100%.  Nu exclude existenta unor anomalii care nu dau semne ecografice.  Nu deceleaza structuri cu diametrul sub 3 mm si nu diferentiaza cu certitudine nodulii benigni de maligni.

Programare online

=

Servicii medicale disponibile in Centrul Medical ELIGON Bucuresti din sos. Fundeni nr. 163, Sector 2.
Programarile pot fi facute online sau telefonic la +4 077 173 2080 sau la +4 031 426 0611.

 

Ecografia tiroidiana

Tiroida este un organ impar si median, situat in regiunea anterioara si inferioara a gatului inaintea si pe laturile conductului laringo-traheal. Are forma literei H, fiind formata din doi lobi dispusi vertical, legati intre ei printr-un istm.

Ecografia (ultrasonografia) de inalta rezolutie (7 – 15 MHz) este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide, fiind considerata actualmente cea mai sensibila metoda de investigare a parenchimului tiroidian.

Prin explorare ecografica:

  • sunt masurate cu exactitate dimensiunile glandei tiroide
  • este evaluata structura si vascularizatia parenchimului tiroidian
  • sunt distinse eventuale leziuni focalizate intraparenchimatoase
  • pot fi identificate modificari tiroidiene difuze

Cu ajutorul ecografiei de tiroida putem confirma prezenta unui nodul intraparenchimatos descoperit la examinarea clinica („see what you feel”) putandu-se face in acelasi timp si un diagnostic diferential intre un nodul tiroidian si o masa cervicala de alta origine (chist de duct tireoglos, chistic higroma sau mai des intalnitele adenopatii latero-cervicale).

 

Explorarea ecografica a glandei tiroide este indicate pentru pacientii:

  • cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescuta in volum, multinodulara,
  • cu risc inalt de dezvoltarea a unui cancer tiroidian: cu istoric familial de cancer tiroidian, iradiere la nivel cervical si cranian, respectiv diagnostic de Neoplazie Endocrina Multipla (MEN tip II – afectiune ereditara complexa, caracterizata prin asocierea la acelasi pacient a carcinomului tiroidian medular (CTM), feocromocitomului uni- sau bilateral si a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor tesuturi endocrine),
  • cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil de natura neoplazica.

 

Scopul explorarii ecografice a glandei tiroide

  • diferentierea intre un nodul tiroidian posibil benign si unul probabil malign,
  • detectarea maselor cervicale sau a nodulilor tiroidieni identificati prin palpare, respectiv evaluarea recurentei unui cancer tiroidian post tiroidectomie si a eventualelor adenopatii loco-regionale,
  • efectuarea biopsiei cu ac fin sub control ecografic respectiv tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici.

Ecografia tiroidiana si-a gasit utilitatea in practica de zi cu zi in confirmarea diagnosticului tiroiditelor acute sau cronice, autoimune sau nonautoimune. O atentie deosebita trebuie acordata tiroiditei subacute, tiroidita de Quervain, care este o boala cu etiologie virala (aparand cu frecventa crescuta primavara si toamna) sau imun-alergica (apare in infectii faringo-amigdaliene cu streptococ betahemolitic) si care se manifesta prin:

  • frecvent durere atit de severa incit pacientul tolereaza cu greu palparea gitului,
  • cresterea in volum a glandei tiroide de obicei simetrica si moderata, ocazional cu zone de fermitate localizata,
  • semne generale nespecifice (subfebrilitate, mialgii, cefalee),
  • hipertiroidismul fiind prezent la jumatate dintre pacienti. Semnele de hipertiroidism cuprind tremor, tahicardie, piele calda si relaxare rapida a reflexelor tendinoase.

In cazul tiroidiei cronice autoimune (tiroidita Hashimoto), pot coexista noduli benigni si maligni; explorarea ultrasonografica efectuandu-se cu scopul de a decela nodulul probabil malign.

Ecografia glandei tiroide, in era medicinei moderne, a devenit o extensie a examenului clinic, o examinare indispensabila pentru stabilirea corecta a diagnosticului cat si, in unele cazuri, pentru efectuarea tratamentului percutan.

 

Avantajele ecografiei glandei tiroide

  • metoda neiradianta (nu foloseste raze X),
  • nu necesita o pregatire in prealabil pentru pacient,
  • ieftina comparativ cu celelalte metode imagistice,
  • repetabila,
  • accesibilitate mare.
Programare online
=

Ecografie Doppler

 

Servicii medicale disponibile in Centrul Medical ELIGON Bucuresti din sos. Fundeni nr. 163, Sector 2.
Programarile pot fi facute online aici sau telefonic la +4 077 173 2080 sau la +4 031 426 0611.

 

Ce este o investigatie prin ecografie?

Ecografia este o scanare cu ultrasunete – unde de sunet de înaltă frecvență – avand ca obiectiv crearea unor imagini a organelor interne cum ar fi stomacul, ficatul, inima, tendoanele, mușchii, articulațiile și vasele de sânge.

Ecografia abdominală poate ajuta la diagnosticarea problemelor cu ficatul, pancreasul, vezica biliară și rinichii, în timp ce ultrasunetele pelvine pot ajuta la diagnosticarea problemelor ginecologice sau ale vezicii urinare.

 

Ecografia Doppler vasculară

Ecografia Doppler vasculară implică evaluarea vaselor de sânge, cum ar fi arterele și venele. Testul utilizează ultrasunetele „Doppler” care, combinate cu ultrasunetele convenționale, vor oferi imagini detaliate ale arterelor și venelor dumneavoastră și ale sângelui care trece prin ele.

Aceasta procedura ajută medicul să diagnosticheze și să decidă cel mai bun tratament. În cazul în care ultrasunetele arată o problemă care necesită tratament sau evaluare ulterioară, specialistii nostri sunt pregatiti sa va indrume catre tratamente corecte pentru o varietate de afectiuni.

 

Beneficiile efectuarii ecografiilor Doppler

Ecografia Doppler vasculară poate fi efectuata pe toate vasele de sânge importante ale corpului. Pentru pacient aceasta scanare cu ultrasunete este sigura și nedureroasa. Ecografia Doppler durează de obicei 30 – 60 de minute.

Programare online
=