Intrebari frecvente

Ce este RMN?

Investigatia RMN este o metoda imagistica avansata, ce utilizeaza un camp magnetic puternic si unde de radio frecventa pentru a crea imagini ale corpului uman. Examinarea IRM este utilă în studiul tuturor regiunilor anatomice şi organelor, având o rezoluţie tisulară neegalată de alte metode. Metoda este total nedureroasa, neiradianta si neinvaziva, iar pana in acest moment nu exista dovezi ca expunerea la campul magnetic folosit in domeniul medical ar putea avea efecte nocive asupra organismului. Examinarea IRM are cele mai bune rezultate în diagnosticul afecţiunilor cerebrale, ale coloanei vertebrale, ale articulaţiilor. IRM este larg folosită la sportivi în diagnosticul afecţiunilor articulaţiilor genunchiului, articulaţiilor umărului, articulaţiilor cotului, articulaţiilor pumnului, articulaţiilor şoldului. Reprezintă o alternativă excelentă a angiografiei standard în studiul vascularizaţiei cerebrale, a vaselor gâtului, a aortei şi ramurilor sale, a vascularizaţiei membrelor. Deoarece evită folosirea radiaţiilor X este o metodă foarte bună de explorare a organelor genitale feminine şi masculine. In timpul examinarii IRM ar putea fi necesar ca pentru cresterea acuratetii diagnosticului sa fie administrata o substanta de contrast. Substanta de contrast la RMN este o solutie farmaceutica speciala, un derivat de Gadoliniu, cu proprietati paramagnetice care se administreaza intravenos, cu ajutorul unei branule montata la nivelul bratului.

Pregatirea pacientului

Trebuie informat medicul specialist daca:
• pacientul are instalat un pacemaker, tije metalice sau orice fel de metal fixat in corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice in ureche, proteze medicale (Ex: pompa cu injectometru); In cazul pacientilor purtatori de proteze metalice, stenturi etc. este foarte important ca medicul care solicita investigatia sa precizeze daca materialele din care sunt confectionate sunt compatibile IRM;
• pacientul este alergic la medicamente (substanta de contrast folosita nu contine iod) iar daca exista antecedente de alergie la substanta de contrast folosita pentru IRM, se recomanda informarea medicului specialist inaintea efectuarii testului;
• pacienta prezinta un dispozitiv intrauterin (DIU); acest lucru poate contraindica efectuarea testului;
• pacientul sufera de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spatii mici, inchise) reprezinta contraindicatie relativa. Pentru prevenire se recomanda o pregatire prealabila, care poate fi facuta de medical curant, la recomandarea specialistului in imagistica;
• pacientul prezinta alte afectiuni (ex: disfunctii renale) ce pot contraindica efectuarea unei investigatii IRM cu substanta de contrast;

Cum se efectueaza investigatia?
RMN se efectueaza de catre operatorul RMN si se interpreteaza de catre medicul specialist/primar radiolog cu competenta in imagistica prin rezonanta magnetica.
• Pacientul intră în camera de dezbrăcare, se dezbracă de hainele purtate şi îmbracă un halat de unică folosinţă.
• Este introdus în camera unde există magnetul şi este aşezat pe masa de examinare de către personalul medical.
• În anumite situaţii, pe corpul pacientului se aşează bobinele emiţătoare şi receptoare de unde de radiofrecvenţă.
• Apoi pacientul rămâne singur în camera de examinare şi începe derularea examenului.
• Dacă e necesar, se va injecta substanţa de contrast paramagnetică.
• Pentru examinarile ce necesita substanta de contrast este necesară analiza sanguină a ureei şi creatininei recente.
• Explorarea IRM poate dura 20-60 de minute, in functie de zona investigata si de numarul de zone investigate.
• În tot timpul examinării pacientul poate comunica cu doctorul sau asistentul medical prin intermediul interfoanelor.
• Explorarea este nedureroasă. Poate apărea senzaţia de claustrofobie, o senzaţie de căldură sub zona de examinare.
• În timpul explorării, pacienţii aud în anumite secvenţe zgomote care pot fi diminuate semnificativ prin purtarea unor căşti la urechi sau dopuri pt urechi.
Contraindicatii absolute: prezenta unui stimulator cardiac (pace maker), prezenta de proteze valvulare cardiace (metalice), prezenta unui stimulator neuronal, prezenta de clipsuri / stenturi intra vasculare metalice cu componenta feroasa la nivel intracranian, prezenta de fragmente metalice (schije, aschii) la nivelul capului, in special in ochi sau in orbita, sarcina in primul trimestru.
Contraindicatii relative: claustrofobia, dispozitive intrauterine (sterilet), tatuaje permanente, materiale de osteo sinteza / proteze (tije, suruburi, proteze genunchi, sold).
 
Investigatii cranio-cerebrale

Sunt utile in patologia tumorala: studiul in cele 3 planuri de referinta ale spatiului (sagital, coronal si axial) furnizeaza un diagnostic topografic si de bilant al extensiei si raporturilor leziunilor tumorale; in patologia substatei albe, in cadrul bolilor demielinizante (ex: scleroza in placi), in patologia vasculara (detectarea infarctelor ischemice, hemoragice, in bilantul malformatiilor vasculare); in studiul anevrismelor cerebrale cu dimensiuni mai mari sau egale cu 3 mm, angio IRM reprezinta o alternativa diagnostica fiabila si neinvaziva; de asemenea in patologia infectioasa evaluarea IRM are ca indicatii de electie bilantul encefalitelor, al meningitelor, al ventriculitelor, precum si complicatiile tardive ale acestora; IRM reprezinta metoda de electie in evaluarea malformatiilor cerebrale (encefalocel, malformatii ale jonctiunii cranio-cerebrale, anomalie de giratie, de migrare neuronala, malformatii a fosei cerebrale posterioare, agenezie de corp calos);

Investigatii spinale
Sunt utile in patologia malformativa (siringomielie, maduva atasata joasa, lipoame, mielomeningocel); in patologia tumorala, IRM precizeaza stadiul si intinderea exacta a proceselor tumorale intramedulare, a tumorilor intradurale extramedulare precum si a tumorilor epidurale; in patologia infectioasa, IRM in raport cu CT ofera avantajele unui diagnostic precoce, evaluarea leziunilor plurietajate, a bilantului extensiei procesului infectios, in evidentierea semnelor de suferinta medulara, precum si extensia in partile moi paravertebrale; in patologia traumatica – in evaluarea hematomului epidural, a contuziei medulare, in diagnosticul herniei de disc posttraumatice si bilantului posttraumatic; nu in ultimul rand, un rol important il are in patologia disco-degenerativa ce permite precizarea sediului herniei, a traiectului sau si a implicarii radiculare.
Investigatii la nivelul articulatiilor
Aceasta evaluare IRM permite evidentierea tuturor structurilor anatomice, studiul atat sectional in mai multe planuri, cat si reconstructia multiplanara a regiunilor investigate. Aceasta tehnica de explorare imagistica furnizeaza imagini calitativ superioare ale leziunilor, fiind in acelasi timp o metoda neiradianta. Utilizarea antenelor de suprafata face ca metoda sa ofere informatii si imagini corespunzatoare cu un bogat continut diagnostic, mai ales la nivelul spongioasei (medulare) osoase a structurilor cartilaginoase, a structurilor ligamentare, precum si a structurilor tendinoase si musculare, fiind foarte utila in patologia traumatica si degenerativa.
Investigatii musculo-scheletale
Leziunile traumatice ale partilor moi, ale sistemului ligamentar, ale tendoanelor si muschilor pot fi in prezent cel mai bine vizualizate si monitorizate imagistic prin IRM. Patologia genunchiului, gleznei, umarului, mainii sau a cotului beneficiaza de explorarea IRM prin evidentierea sistemului ligamentar, a cartilajului de acoperire, meniscurilor interarticulare, a structurilor osoase din vecinatate. Lichidul intraarticular poate fi pus in evidenta in secventa T2. Hemoragiile difuze intramusculare sau hematoamele localizate intramuscular pot fi eficient evidentiate, iar avantajul metodei consta si in vizualizarea sistemului vascular si a structurilor nervoase din vecinatate. IRM evidentiaza gradul leziunilor meniscale si repercursiunile acestora asupra intregului sistem articular. Osteonecroza aseptica poate fi evidentiata in stadiul precoce, aspect deosebit de important intrucat in prezent tratamentul in primele stadii are eficienta crescuta. Tumorile musculoscheletale si articulare pot fi evidentiate in stadiul precoce iar in IRM criteriile de benignitate si malignitate au specificitate crescuta.
Investigatii la nivelul articulatiilor
Aceasta evaluare IRM permite evidentierea tuturor structurilor anatomice, studiul atat sectional in mai multe planuri, cat si reconstructia multiplanara a regiunilor investigate. Aceasta tehnica de explorare imagistica furnizeaza imagini calitativ superioare ale leziunilor, fiind in acelasi timp o metoda neiradianta. Utilizarea antenelor de suprafata face ca metoda sa ofere informatii si imagini corespunzatoare cu un bogat continut diagnostic, mai ales la nivelul spongioasei (medulare) osoase a structurilor cartilaginoase, a structurilor ligamentare, precum si a structurilor tendinoase si musculare, fiind foarte utila in patologia traumatica si degenerativa.
Investigatii pelvine
Datorita rezolutiei sale spatiale crescute, achizitiei multiplanare si a unei bune caracterizari tisulare, IRM a devenit metoda imagistica de electie in explorarea regiunii pelvine. Principalele indicatii ale examinarii IRM pelvine sunt: identificarea anomaliilor congenitale; detectarea si stadializarea leziunilor maligne ginecologice si urologice; detectarea tumorilor benigne ale prostatei, vezicii urinare, testiculului și scrotului; detectarea recidivei tumorale pelvine; evaluarea unei mase sau a durerii pelvine (adenomioza, chist ovarian, torsiune ovariana, abces tubo-ovarian, endometrioza, fibroame uterine); evaluarea infertilitatii; evaluarea prechirurgicala/prelaparoscopica pelvina; evidentierea defectelor perineale.