Introducerea unui cateter venos central (CVC)

 Introducerea unui cateter venos central (CVC)

Informatiile urmatoare explică procedura de inserare a unui cateter venos central (CVC) și la ce trebuie să va așteptați atunci când aveti de facut această procedură.

Ce este un cateter venos central?(CVC)

Un CVC este un tub din plastic moale care este introdus (tunelat) sub piele într-o venă în gât. Acesta este apoi filetat” prin venă în partea dreaptă a inimii. Un CVC oferă acces ușor și sigur la fluxul sanguin.

Există multe motive pentru care un pacient ar putea beneficia de CVC, dar cele mai frecvente motive sunt:

  • Asigurarea accesului venos de lunga durata in vederea hemodializei
  • recoltarea frecventa de probe de sânge pentru testare,
  • tratamente medicamentoase (cum ar fi chimioterapia) pe termen lung sau
  • asigurarea nutriției direct în sânge.

Majoritatea CVC-urilor pe termen lung au o manșetă sau un guler în jurul lor pentru a asigura fixarea pe poziție. În timp, devine înglobat sub piele. Unele CVC sunt necesare doar pe termen scurt, de exemplu, după o intervenție chirurgicală sau în terapie intensivă. Acestea nu au o manșetă, astfel încât pot fi îndepărtate mai ușor.

Ce implica procedura?

Medicul vă va explica mai detaliat procedura, va discuta cu dvs. toate implicatiile pe care le are și vă va solicita să semnați un formular de consimțământ.

Procedura poate fi facuta si sub anestezie. Este important să nu măncati și să nu beti nimic timp de câteva ore înainte de anestezie. Aceasta scade riscul ca conținutul stomacului să intre în plamani în timpul și după procedură.

Este la fel de important să continuați să oferiți organismului dvs. alimente și băuturi până la acele cateva ore inainte de procedura pentru a vă asigura că sunteti bine hidratat/a și aveti o alimentație adecvată.

Odată ce va aflati sub anestezie, operatorul va folosi o varietate de tehnici imagistice pentru a căuta o venă adecvată în gât. Odată găsita vena potrivita, va injecta zona din jurul acesteia și partea laterală a pieptului cu anestezic local pentru a o amorți pentru câteva ore.

CVC-ul este tunelizat sub piele pe piept printr-o mică incizie până când se află în apropierea venei gâtului. Apoi, o mică incizie este facuta în vena gâtului și CVC-ul este introdus până când ajunge la partea dreaptă a inimii.

CVC este spălat cu soluție de apă sărată (soluție salină) și apoi „blocat” cu un lichid numit heparină, astfel încât cheagurile sa nu se poata forma în interiorul tubului. Incizia pielii dupa sutura este acoperită cu un pansament steril care ar trebui să rămână pe loc timp de cateva zile. CVC-ul este „blocat” la locul de ieșire cu o cusătură și acoperită cu un pâslă.

Exista riscuri asociate cu procedura de inserare?

CVC-ul este inserat sub anestezie. Deși fiecare anestezic prezintă un risc, acest lucru este extrem de mic. Există un risc mic de sângerare.

Deoarece CVC-ul oferă acces direct la fluxul sanguin, infecția poate fi un risc după procedură. De asemenea, CVC poate fi blocat, dislocat sau căzut, ceea ce înseamnă că va trebui înlocuit. Va trebui să aveți mare grijă de CVC, personalul medical vă va învăța tot ceea ce trebuie să știți.

 Exista variante alternative pentru inserarea CVC?

Doctorii vor recomanda un CVC sau alt dispozitiv de acces central venos doar in cazul in care aveti nevoie de tratament de lungă durată care necesită acces frecvent la fluxul sanguin.

Dacă aveti nevoie doar de injecții sau de recoltarea ocazionala a probelor de sânge, o canulă (tub subțire din plastic) inserată într-o venă pe mâna sau picior de fiecare dată ar putea fi o alternativa.

Ce se intampla dupa aceea?

Dupa incheierea procedurii, urmeaza trezirea din anestezie. Este posibil să va simtiti amețit/a, dar aceste reacții adverse sunt, de obicei, de scurtă durată și nu severe.

Zona în care a fost inserat CVC-ul va crea disconfort, dar doar pentru putin timp după procedura. CVC-ul poate fi utilizat imediat dacă este necesar.

Pansamentul steril de pe gât ar trebui să rămână pe loc timp de aproximativ cinci zile, dar apoi vor începe să cadă – acest lucru este normal.

La domiciliu

Dacă nu aveti nevoie să rămâneti în spital pentru tratament, vă puteți întoarce acasă imediat dupa ce primiti toate instructiunile pentru îngrijirea CVC-ului la domiciliu.

În primele câteva zile după inserare, trebuie să contactati de urgenta medicul dacă:

Incizia gâtului și pieptului este roșie, umflată și se simte mai fierbinte decât pielea înconjurătoare.

Observati scurgeri din incizie.

Aveti dureri mari și pare ca niciun analgezic nu ajuta.

Inregistrati o temperatură a corpului de 38°C sau mai mare.